Kastamonu Valisi ve aynı zamanda Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) Başkanı Avni Çakır KASMİB İdare Merkezini ziyaret etti.
Ziyarette öncelikle KASMİB idare merkezinde görevli personellerle tanışan Vali Avni Çakır daha sonra Birlik Müdürü Adnan Tot’tan yapılan çalışmalar hakkında brifing aldı.
Çevre Mühendisi Zeynep Eyuboğlu tarafından KASMİB Proje ve hizmetleri hakkında sunum yapılırken, Çevre Mühendisi Elif Nur Akbaş tarafından da Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi hakkında bilgi verildi.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) Ağustos Ayı Encümen toplantısı Vali Avni Çakır’ın Başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıya Çatalzeytin Belediye Başkanı Ahmet Demir, Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık, Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar, Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş, Birlik Müdürü Adnan Tot, Encümen Müdürü ve Birlik Mali Yetkilisi Ferhat Can katıldı.
KASMİB Birlik Müdürü Adnan TOT, Çatalzeytin Belediye Başkanı Ahmet Demir ile birlikte Çatalzeytin İlçemizde yapımı tamamlanma aşamasında olan Katı Atık Aktarma İstasyonunda incelemelerde bulundu.
Çatalzeytin Belediye Başkanı Ahmet Demir ile bilgi alışverişinde bulunan Birlik Müdürü Adnan TOT, beraberinde yer alan Birlik teknik personelleriyle birlikte tesis sahasında inceleme ve değerlendirmeler yaptı.
Çatalzeytin Belediye Başkanı Ahmet Demir, projesi KASMİB tarafından hazırlanan Katı Atık Aktarma İstasyonu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hibe yardımıyla desteklendiğini, Çatalzeytin Belediyesinin imkanlarını da kullanarak tesisi tamamlanma aşamasına getirdiklerini söyledi ve emeği geçenlere teşekkür ettiğini bildirdi.
KASMİB Birlik Müdürü Adnan TOT ise, “Birlik Başkanımız ve Valimiz Sayın Avni ÇAKIR’ın talimatları gereği Çatalzeytin Aktarma İstasyonunda kalan eksiklikleri KASMİB’in imkanlarıyla tamamlayarak bu tesisimizi kısa süre sonra hizmete geçireceğiz. Böylece bu güzel sahil ilçemizin katı atıkla ilgili sorununu gidermiş olacağız. Bu sebeple de büyük mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği hibe projesi olan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde ilk iki ihalesi tamamlanan KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi’nde uygulama çalışmaları başladı.
Projenin uygulamaya geçmesi nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Proje Koordinatörü Burak Yılmaz’ın başkanlığında ilk değerlendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıda projenin uygulama sürecindeki teknik ve mali konularla ilgili tüm aşamalar ele alındı.
Toplantıya Proje Koordinatörü Burak Yılmaz’ın yanı sıra KASMİB Birlik Müdürü Adnan TOT, KASMİB Çevre Mühendisi Elif Nur AKBAŞ, Proje Uygulama Birimi görevlisi Çevre Mühendisi Süha ÖZATA, yapım işi yüklenici firması olan Gökşin İnşaat yetkilisi Nihat DEMİROĞLU, müşavir firma Libanconsult AGM SAL yetkilisi Naci ÇİMEN ve firmaların diğer temsilcileri katıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, ilimizde yapımı devam eden iki büyük AB hibe projesine yönelik inceleme ve ziyaret gerçekleştirdi. İlimize gelen heyette AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü M. Bülent Üncü, AB Mali Yardımları Daire Başkanı İsmail Raci Bayer, KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi koordinatörü Burak Yılmaz ve Kastamonu Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi Projesi koordinatörü Gıyasettin Güneş yer aldı.  
AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü M. Bülent Üncü ve beraberindeki heyet, ilk olarak halen yapımı devam eden ve bir AB hibe projesi olan Kastamonu Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi Projesi kapsamında ziyaret ve incelemelerini yaptı. Heyet daha sonra bir diğer AB hibe projesi olan Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında bir dizi ziyaret ve incelemeler gerçekleştirdi.
KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında, 5 yıl öncesine kadar belediyelerce kullanılan eski katı atık düzensiz depolama sahalarında rehabilitasyon çalışmalarına devam edilirken, bunlardan biri ve en büyüğü olan Kastamonu merkezdeki Kuzeykent eski vahşi depolama sahasında kurulan ana şantiyeye gelen heyet buradaki rehabilitasyon çalışmalarını inceledi. İncelemeler sırasında İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Kastamonu Belediyesi ve Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nin yetkilileri ve teknik personelleri de hazır bulundu.
Kuzeykent Çöplüğü olarak bilinen, Batı Çevre Yolu kenarındaki maslak mevkiinde yer alan ve 5 yıl öncesine kadar Kastamonu şehir merkezindeki evsel katı atıkların düzensiz olarak depolandığı yaklaşık 100 dönüm arazi üzerindeki rehabilitasyon çalışmaları yerinde görülerek incelendi.  
Entegre Katı Atık Yönetimi Projesinin yapım işlerini üstlenen yüklenici firması olan Gökşin İnşaat’ın ortağı ve yetkilisi Nihat Demiroğlu ile yine aynı projenin müşavir firması olan Libanconsult AGM yetkilisi Naci Çimen tarafından, gerek Kuzeykent çöp sahasında, gerekse ilçelerde yer alan eski çöp sahalarında yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Yapılan bilgilendirmelerde proje kapsamında halen eski vahşi depolama sahalarının taşınma ve yerinde ıslah çalışmalarının devam ettiği, çalışmalar kapsamında Araç İlçesindeki çalışmaların tamamlandığı, Daday İlçesindeki çalışmaların birkaç gün içinde biteceği, Devrekani ilçesinde çalışmalara başlandığı ve Tosya ilçesinde ise çalışmaların ilerlediği kaydedildi. Projenin normal takvimine göre ilerlediği ifade edilerek proje sahalarının bir yıllık yapım süresi içinde tamamlanarak teslim edileceği belirtildi. Yine temizlik ve rehabilitasyonu yapılarak teslim edilen sahaların, belediyelerce üzerinde yapılaşma olmamak şartıyla piknik alanı vb. amaçlarla kullanılabileceği ifade edildi.  
Öğleden sonra heyet tarafından Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan ziyaret edilerek bilgi alışverişinde bulunuldu. Ziyarette Genel Müdür M. Bülent Üncü tarafından AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde ilimizde yapımı devam eden iki büyük ve çok değerli projenin olduğu ifade edildi. Genel Müdür Üncü, rehabilitasyon çalışmaları yapılarak temizlenen eski düzensiz depolama sahalarına yeni çöp ve hafriyat dökümü yapılmamasını, bu konuda tüm kurumların hassasiyet göstermesini istediklerini belirtti. Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan ise, yürütülen çalışmalardan duydukları memnuniyeti ifade ederek proje sahalarının ve çevrenin korunması hususunda tüm kurumlarla birlikte gerekli hassasiyetin gösterileceğini ve tedbirlerin alınacağını söyledi.  
Genel Müdür M. Bülent Üncü ve beraberindeki heyet daha sonra KASMİB’e ait Devrekani İlçesi Sarıyonca Köyü sınırları içinde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi’ni gezerek burada incelemelerine devam etti. İlk olarak burada Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında yapılacak olan Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Kastamonu merkez ve ilçelerindeki evsel katı atıkların getirilerek düzenli depolama yöntemiyle bertaraf edildiği tesisin tanıtımı ise KASMİB Birlik Müdürü Adnan Tot tarafından yapıldı. 300 dönüm arazi üzerinde kurulu olan tesisin 2015 yılı haziran ayından bu tarafa hizmet verdiğini belirten Birlik Müdürü Adnan Tot, bugüne kadar 500 bin metreküp katı atık depolanan tesise günlük ortalama 250 ton civarında katı atığın getirilerek depolandığını belirtti. Ayrıca heyet tarafından tesis içinde bulunan Çöp Gaz Elektrik Üretim Tesisi de gezilerek görevlilerden bilgi alındı.
Heyetin Kastamonu’daki inceleme ve ziyaretlerinin son durağı ise KASMİB İdare Merkezi oldu. Burada gün boyunca yapılan incelemelerin değerlendirmesi yapılırken yüzde 85 oranında hibe desteği bulunan projenin KASMİB tarafından karşılanacak yüzde 15 oranında finansmanı ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Yine proje kapsamında KASMİB’e evsel katı atık yönetimi kapsamında kullanılmak üzere verilecek iş makinaları, kamyon, semi-treyler ve ekipmanlarla ilgili bilgilendirmeler yapıldı.
Genel Müdür M. Bülent Üncü, projenin normal takvimine uygun şekilde ilerlemesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek ilgili kuruluşların karşılaştıkları sorunları kendisine ve Daire Başkanı İsmail Raci Bayer’e iletmesini, proje kapsamında her türlü yardım ve desteği vereceklerini belirtti. Daha sonra heyet ilimizden ayrıldı.
Avrupa Birliği (AB) hibe projesi olan KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında AB delegasyon üyelerinin de katıldığı ilk Proje Yönetim Kurulu toplantısı yapıldı.
Toplantıya Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Cide Belediye Başkanı Mehmet Eşref Mutlu, AB Delegasyon üyeleri Elif Ceyda Özden ve Cenk Yılmazer, Proje Koordinatörü Burak Yılmaz, Gökşin İnşaat yetkilisi Nihat Demiroğlu, Libanconsult AGM yetkilisi Naci Çimen, Proje Takım Lideri Gordana Basij, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Meftun Alay, KASMİB Birlik Müdürü Adnan Tot ve KASMİB Çevre Mühendisi Elif Nur Akbaş katıldı.
Yönetim Kurulu toplantısında, AB kaynaklı bir proje olan ve KASMİB düzenli depolama hizmetlerinin desteklenmesi ve eski düzensiz depolama alanlarının ıslah edilerek çevreye kazandırılması amacıyla başlatılan projede şu ana kadar neler yapıldığı ve başlangıçtan günümüze kadar inşaat yapım aşamaları hakkında bilgiler verildi. Yine aynı toplantıda projenin üçüncü aşaması olan Tedarik (Supply) ihalesi ile temin edilecek iş makineleri ve ekipmanlar değerlendirildi.
Toplantıda Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç ile Cide Belediye Başkanı Mehmet Eşref Mutlu tarafından Tedarik (Supply) ihalesinde konteyner ve araç sayılarının arttırılmasının üye mahalli idareler açısından yararlı olacağı ifade edildi. Bu talep üzerine AB delegasyon üyeleri Elif Ceyda Özden ve Cenk Yılmazer konuyu değerlendireceklerini belirtti.
Projenin yapım işinin yüklenici firması olan Gökşin İnşaat yetkilisi Nihat Demiroğlu ile müşavir firma olan Libanconsult AGM yetkilisi Naci Çimen tarafından Yönetim Kurulu üyelerine projenin ve rehabilite yapılan sahaların ilerleme düzeyi hakkında bilgiler verilirken, ayrıca Devrekani’de bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne yapılacak olan Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi konusunda bilgi aktarımı yapıldı.
KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi’ne ilişkin aylık değerlendirme toplantısında ise harcama kalemlerinden bahsedilerek projenin uygulama sürecindeki teknik ve mali konular ele alındı.
Avrupa Birliği (AB) hibe projesi olan KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında Ekipman Tedarik İhalesi ile ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, Cide Belediye Başkanı Mehmet Eşref Mutlu, Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Libanconsult AGM yetkilisi Vedad Bakır, Makine Mühendisi Sabri Azizoğlu, Teknik Asistan Hazal Avar, Çevre Mühendisleri Elif Nur Akbaş, Süha Özata ve KASMİB Müdürü Adnan Tot katıldı.
Toplantıda 16 adet mevcut çöp aracının sayısının artırılması kararı alındı ve çöp konteyner yıkama aracı ilave edilmesi uygun görüldü. Ayrıca katı atık konteyner sayılarında değişiklik yapılması ve sıfır atık konteynerleri ilave edilmesi yönünde görüş ortaya konuldu.

 

 

 

Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısı, Vali ve Birlik Başkanı Avni Çakır’ın başkanlığında yapıldı.
Video konferans sistemiyle ve uzaktan canlı bağlantı yapılarak gerçekleştirilen toplantıya Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu başta olmak üzere ilçe belediye başkanları ile KASMİB Meclis üyesi olan İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis üyeleri de katıldı. Ayrıca toplantıda KASMİB Birlik Müdürü Adnan Tot ile Birlik Mali Yetkilisi Ferhat Can da hazır bulundu.
Toplantının açılışında konuşma yapan Vali Avni Çakır, Meclis üyelerine Birlik tarafından yürütülen hizmetler hakkında bilgiler verdi.
Mahalli İdareler Birliklerinin kuruluş amacının üye mahalli idarelerin yasalarla kendilerine verilen görevlerden ortak olarak ve birlikte yürütülmesi gereken hizmetleri yürütmek olduğunu belirten Vali Avni Çakır, bu amaçla kurulan Kastamonu Mahalli İdareler Birliğinin katı atıkların aktarma istasyonlarından itibaren transferi ve düzenli depolama tesisine getirilerek bertaraf edilmesi hizmetlerini yürüttüğünü belirtti. Ayrıca Vali Çakır buna ilave olarak Tıbbi Atıkların Yönetimi ile Ambalaj Atıkları Yönetiminin de birliğe bağlı yüklenici firmalar aracılığıyla yürütüldüğünü söyledi.
Birliğin bir başka faaliyet alanı olan Çöp Gaz Elektrik Enerjisi Üretiminin başarıyla devam ettiğini belirten Vali Avni Çakır, elektrik üretim tesisinden önemli bir sabit gelir elde edildiğini ve bu yolla işletme maliyetlerinin önemli bir kısmının karşılanarak üye mahalli idarelere yansıtılan maliyetin düşürüldüğünü ifade etti.
Vali Avni Çakır, belediyeler için önemli bir sorun teşkil eden sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili olarak da çalışmalar yürütüldüğünü, Birlik tarafından Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi Projesinin hazırlanarak ilgili bakanlık olan Tarım ve Orman Bakanlığı’na hibe yardımı talebiyle başvurulduğunu aktardı.
Yerel yönetimlerce sokak hayvanlarının düzenli olarak kısırlaştırılması ve aşılanması, sokak hayvanı popülasyonunun kontrol altında tutulmasının zorunlu olduğunu ifade eden Vali Avni Çakır bu amaçla KASMİB tarafından Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Ünitesi oluşturulması için çalışmalar başlatıldığının ve çalışmaların Şubat ayı içinde tamamlanarak ünitenin faaliyete geçeceğinin müjdesini verdi.
Birlik bünyesinde yürütülen önemli ve büyük ölçekte projenin KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi olduğunu belirten Vali Avni Çakır, bu proje ile eskiden kullanılan vahşi depolama sahalarının ıslahının sağlanacağını söyledi. Ayrıca Vali Çakır Katı Atık Bertaraf Tesisi içerisinde bir sızıntı suyu arıtma tesisi yapımının gerçekleştirileceğini, Katı Atık Yönetimi hizmetlerinde kullanılacak olan düzenli depolama sahası mobil ekipmanları, transfer kamyonları ve ekipmanları ile üye mahalli idarelere verilmek üzere bakiye atık toplamaya yönelik sıkıştırmalı kamyon ve gerekli ekipmanlar temin edileceğini belirtti.
Eski düzensiz depolama sahalarından bazılarında çalışmaların tamamlandığını, diğer saha çalışmalarının ise devam ettiğini belirten Vali Avni Çakır, KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesinin koronavirüs salgınına rağmen normal takvimine uygun şekilde ilerlediğini ve önümüzdeki yıl en geç Ekim ayında tamamlanmasının beklendiğini ifade etti.
Toplantının devamında gündem maddelerine geçilirken 2021 Yılı Çalışma Programı Birlik Müdürü Adnan Tot tarafından okundu ve yapılan oylama sonucunda Meclis üyelerince kabulüne karar verildi. 2021 Mali Yılı Bütçesi ile ek bütçe teklifi ise Birlik Mali Yetkilisi Ferhat Can tarafından okunurken tüm maddeler tek tek oylanarak üyelerce kabul edildi.
KASMİB Meclisinin doğal üyesi olan belediye başkanları ile diğer Meclis üyelerinin dilek ve temennilerinin dinlenmesi akabinde toplantı sona erdi.
Avrupa Birliği (AB) hibe projesi olan KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında bilgi verilmek üzere Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) teknik ekibi tarafından Valilik makamında Vali ve KASMİB Birlik Başkanı Avni Çakır ile görüşme gerçekleşti.
Görüşmeye proje müşavir firması olan Libanconsult AGM yetkilisi Vedad Bakır, KASMİB Müdürü Adnan Tot ve Proje Uygulama Birimi görevlisi Çevre Mühendisleri Elif Nur Akbaş ve Süha Özata katıldı.
AB kaynaklı bir proje olan ve KASMİB düzenli depolama hizmetlerinin desteklenmesi ve eski düzensiz depolama alanlarının ıslah edilerek çevreye kazandırılması amacıyla yapılan projenin üçüncü aşaması olan Tedarik (Supply) İhalesi ile temin edilecek iş makineleri ve ekipmanlar hakkında Vali Avni Çakır’a bilgiler verildi.
Ayrıca yapılan görüşmede 23.10.2020 tarihinde T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yayınlanan “İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı”ndan bahsedildi. KASMİB’ in bu programa başvurusundan sonra hibe yardımı gerçekleştiği takdirde Kastamonu merkez ve ilçelerini kapsayacak şekilde Kastamonu İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlanacak. Bu amaçla öncelikle il genelinde iklim eylem planı konusunda hangi eksikliklerin olduğu belirlenerek değerlendirilmeye alınacak.
Kastamonu Valisi Avni Çakır, Devrekani ilçesi Sarıyonca Köyü’nde bulunan ve tüm il genelinde evsel katı atıkların getirilerek düzenli depolama yöntemiyle bertaraf edildiği Katı Atık Bertaraf Tesisinde incelemelerde bulundu.
Aynı zamanda Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) başkanlığını yürüten Vali Avni Çakır’ın KASMİB’ e ait tesiste yaptığı incelemelerde kendisine Birlik Müdürü Adnan Tot ve Birlik bünyesinde görev yapan teknik personeller eşlik etti.
Vali Avni Çakır’ın ziyaretinde, Kastamonu Belediyesi ve ilçe belediyelerince şehirlerden toplanan çöplerin yanı sıra İl Özel İdaresince, katı atık toplama hizmeti verilen köylerden alınan çöplerin transfer merkezleri aracılığıyla tesise getirildiği bildirildi. Günlük ortalama 250 ton çöpün getirilerek depolandığı belirtilen tesisin 2015 yılından bu tarafa hizmet verdiği ifade edildi.
Katı Atık Bertaraf Tesisi içerisinde Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ve Çöp Gaz Elektrik Üretim Tesisi olmak üzere iki ayrı tesisin daha bulunduğu belirtilirken, söz konusu tesisler hakkında tesislerin sorumlusu olan çevre mühendislerince bilgiler aktarıldı.
Vali Avni Çakır, yaptığı incelemelerin ardından burada kurulan tesislerin önemli yatırımlar olduğunu, insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından da büyük önem taşıdığını belirtti. Tesislerin doğru şekilde işletilmesinin, mevcut kaynakların doğru ve verimli kullanılmasının önemine vurgu yapan Vali Avni Çakır “Bu tesislere, içindeki araç ve ekipmanlarıyla birlikte gözbebeğimiz gibi bakmalıyız” dedi.
Vali Avni Çakır sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada daha temiz bir çevrenin oluşturulması amacıyla yürütülen çalışmalarda entegre edilmiş bir sistemin mevcut olduğu görülüyor. Daha güzel bir gelecek, daha temiz ve yaşanabilir çevrenin gelecek nesillere aktarılması için bu sistemin en iyi şekilde korunması ve işletilmesi gerekiyor. Tüm kurumlarımız, çevrenin korunması ve çevre bilincinin geliştirilmesi hususunda birlikte hareket etmeli ve gerekli hassasiyeti göstermelidir. Türkiye’ye örnek olan bu tür projelerin gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilirliği, gerek ülkemiz gerekse ilimiz adına büyük önem teşkil etmektedir.”