Avrupa Birliği (AB) Hibe Projesi olan KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında Aylık Değerlendirme Toplantısı yapıldı.
Toplantıya  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Proje Koordinatörü Burak Yılmaz, proje biriminde görevli Bedrettin Köse, Libanconsult AGM SAL yetkilisi Naci Çimen ve Vedad Bakır, Proje Takım Lideri Gordana Basij, Gökşin İnşaat yetkilileri Nihat Demiroğlu ve Ali Kemal Nakiboğlu, KASMİB Birlik Müdürü Adnan Tot, Çevre Mühendisleri Elif Nur Akbaş ve Süha Özata katıldı.
Toplantıda AB Projesi kapsamında eski katı atık düzensiz depolama alanlarında yapılan rehabilite çalışmalarında şu ana kadar gelinen aşamalar ve gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Toplantının devamında Devrekani’ de bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi sınırları içinde kurulacak olan Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi konusunda sürdürülen çalışmalar aktarıldı.
Ayrıca KASMİB’ e yönelik düzenlenen kapasite geliştirme eğitimlerinin Haziran ayına kadar devam edeceği bilgisi verildi.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) Avrupa Birliği (AB) Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi Kapasite Geliştirme Eğitimleri kapsamında KASMİB personeline “İnsan Kaynakları Yönetimi” eğitimi verildi.
Eğitime Libanconsult AGM personelleri Ceren Gamze Yaşar,  Bilal Ünalmış, KASMİB personelleri Elif Nur Akbaş, Zeynep Eyüboğlu, Hilal Kapıcı ve Heves Yankovan katıldı.
Eğitmen Aytuğba Baraz Koç tarafından verilen eğitimin amacının KASMİB ve Proje Uygulama Biriminin insan kaynakları yönetimi konusunda bilgi birikimini artırmak olduğunun altı çizildi.
Eğitimde; İnsan Kaynaklarının Önemi, Amacı ve İşlevleri, İnsan Kaynağı Planlaması Yapma, Kurumsal Değer, İlke ve Kavramları Oluşturma, İnsan Kaynakları Politikaları Oluşturma, İnsan Kaynaklarına İlişkin Yetkinlik Modellerinin Genişletilmesi ve Kariyer Yönetimi ve Kariyer Haritalarının Oluşturulması gibi konular ele alındı.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) Meclisinin Olağan Toplantısı Vali Avni Çakır’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Kastamonu Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Kastamonu Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu’nun yanı sıra ilçe belediye başkanları, KASMİB Müdürü Adnan Tot ve Birlik Meclisi üyeleri katıldı.
KASMİB Birlik Başkanlığını yürüten Vali Avni Çakır, başkanlık ettiği toplantıyı Birlik projelerini ve hizmetlerini anlattığı bir konuşmayla açtı. Vali Avni Çakır, yaptığı konuşmada Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nin, birçok Belediyeler Birliği’ne örnek gösterilecek şekilde, sağlam bir birliktelik içerisinde çok değerli hizmetler ifa ederek, yoluna devam ettiğini belirtti.
VALİ AVNİ ÇAKIR: “KENDİ KENDİNE YETEBİLEN ÖRNEK BİRLİKLERDENİZ”
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nin 3 temel hizmeti yerine getirdiğini söyleyen Vali Avni Çakır, bu hizmetlerden birincisinin Katı Atık Yönetimi, diğerinin Tıbbi Atıkların Yönetimi ve bir diğerinin de Ambalaj Atıklarının Yönetimi olduğunu söyledi. Bunlarla alakalı Devrekani İlçesi Sarıyonca Köyü sınırları içinde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisinin faaliyette ve düzenli bir şekilde çalıştığını belirten Vali Avni Çakır, burada hem katı atıkların işlenmesi, düzenli depolanması, hem de burada oluşan çöp gazının elektrik enerjisine çevrilmesi ile ilgili işlerin başarılı bir şekilde devam ettiğine dikkat çekti. Vali Avni Çakır, Çöp Gazı Elektrik Üretim Tesisinde üretilen elektrikten yüzde 57,25’lik oranla elde edilen gelirin Birliğe aktarıldığını, Türkiye ortalamalarının oldukça üzerinde olan bu oranla tesisin ilimize faydalı olacak şekilde faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. Bu kapsamda, Birliğin kendi kendine yetebilen örnek Birliklerden olduğunu söyleyen Vali Avni Çakır, şu anda atıkların ayrıştırma ve yönetim hizmetlerinin başarılı bir şekilde devam ettiğini, öte yandan Katı Atık Ön İşlem Tesisinin de kurulması için çalışmalara hız verildiğini ve bu tesisin de 2021 yılında faaliyete geçeceğini belirtti.
“SOKAK HAYVANLARI KISIRLAŞTIRILACAK”
Birliğin projelerinden olan sahipsiz sokak hayvanlarının kısırlaştırılması projesinde son aşamaya gelindiğini ifade eden Vali Avni Çakır, şunları söyledi: “Bölgemizin, ilçelerimizin en öncelikli problemlerinden biri de sahipsiz sokak hayvanlarının kontrol altına alınmasıdır. Özellikle sahil ilçelerimizde bu sıkıntının çok daha öncelikli olduğunu görüyorum. Pandemi şartlarından dolayı bu projemizde süreç uzadı. Gereken araç piyasada bulunamadı, fiyatlar da çok ciddi manada arttı. Artı bunlar için kasa imalatları da biraz uzun sürdü. Ancak bu hizmetimizi, bu ay İnebolu ilçemizden başlatacak ve seri bir şekilde devam ettireceğiz.”
“ESKİ ÇÖP SAHALARINDA ISLAH YÖNTEMİ UYGULUYORUZ”
KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi hakkında bilgiler veren Vali Avni Çakır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün program otoritesi olduğu projede son aşamaya yaklaşıldığını belirtti.
Vali Avni Çakır sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu proje kapsamında 11 adet eski vahşi depolama sahasındaki çöplerin taşınması ve sahaların temizlenme işlemi gerçekleştirildi. 5 adet sahada da yerinde ıslah yöntemi uyguluyoruz. Araç, Daday, Devrekani, Ağlı, Ortalıca, Şenpazar ve Azdavay sahalarından atık transferlerini tamamladık. Yerinde ıslah sahalarından Kastamonu merkez, Taşköprü ve Tosya sahalarında toprak işleri, gaz kuyuları, yağmur suyu kanalları gibi işlemler tamamlanmış olup, eksik kalan işler ile peyzaj çalışmaları devam etmektedir. Yine taşıma sahalarından olan Cide sahasında atık transferi halen devam ediyor. Yerinde ıslah sahalarından olan Seydiler ilçemizdeki sahada toprak işleri ve diğer işler devam ediyor. İnebolu’da yerinde ıslah çalışmaları başladı. Kısa sürede orayı da tamamlamayı planlıyoruz.”
“SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİ YAPILIYOR”
Katı Atık Bertaraf Tesisinde oluşan sızıntı suyunun, çevre kirliliği açısından önemli bir problem olduğunu belirten Vali Avni Çakır, bu tesisin yapımıyla ilgili ihalenin gerçekleştirildiğini ve yapım işinin devam ettiğini kaydetti. Tesisin kaba inşaatının tamamlandığını ve mekanik aksamının kurulum aşamasında olduğunu söyleyen Vali Avni Çakır, kısa süre sonra bu tesisin de hizmete geçeceğini ifade etti.
Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında Atık Depolama Sahası’nda kullanılacak mobil ekipmanlar, transfer kamyon ve ekipmanları ve üye mahalli idarelere verilecek sıkıştırmalı çöp kamyonları ile ilgili ihale öncesi bütçe ve teknik şartnamelerin oluşturulduğunu ve Avrupa Birliği Delegasyonu’nun onayına sunulduğunu belirten Vali Avni Çakır, bunların da kısa sürede gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.
Avrupa Birliği projesinde kullanılan kredi hakkında da bilgi veren Vali Avni Çakır, “Projenin tamamı hibe değildi. Yüzde 15,46’sının Birlik tarafından karşılanması öngörülmüştü. Bu kapsamda bir kamu bankasından bir buçuk milyon lira civarında kredi çekilerek ilk taksitleri karşılandı. Kalan kısım ise İller Bankasından çekilecek krediyle karşılanacak” dedi.
Vali Avni Çakır, KASMİB’de oluşan birlik ve beraberlikten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, çalışmalara destek veren belediye başkanlarına teşekkür etti.
VALİ AVNİ ÇAKIR YENİDEN BİRLİK BAŞKANI
Vali Avni Çakır’ın konuşmasından sonra, Meclisin seçimlerle ilgili gündem maddelerine geçildi.
Seçimlerin ilki gizli oylamayla Birlik Başkanının seçimi olurken, Kastamonu Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu Birlik Başkanlığı’na Vali Avni Çakır’ı önerdiğini söyledi. Yapılan oylama sonucunda tüm üyelerin oyunu alan Vali Avni Çakır, Birlik Başkanı olarak seçildi.
Daha sonra yapılan seçimlerde Meclis 1’inci Başkan Vekilliği’ne Kastamonu Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, Meclis 2’nci Başkan Vekilliği’ne ise Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, Meclis Asıl Katip Üyeliklerine İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık ve Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar, Meclis Yedek Katip Üyeliğine Meclis Üyesi Tekin Süzük ve Küre Belediye Başkanı Salih Turan seçildi.
ENCÜMEN VE KOMİSYON SEÇİMLERİ YAPILDI
Birlik Encümeni seçimlerinde ise, önceki dönem Encümen üyeleri olan Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar, Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık, İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay ile Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş yeniden seçilirken, Encümenin yeni üyeleri İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık ve Seydiler Belediye Başkanı Mehmet Erdoğan oldu.
İhtisas Komisyonu seçimlerine geçildiğinde ise Plan ve Bütçe Komisyonunda önceki dönemde aynı görevi yapan Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, Seydiler Belediye Başkanı Mehmet Erdoğan, Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya ve İl Genel Meclis üyesi Ali Kaya yeniden seçilerek görevlendirildi.
Avrupa Birliği Proje Komisyonu üyeliklerinde de bir değişiklik olmazken, Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, Cide Belediye Başkanı Mehmet Eşref Mutlu ve Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, komisyon üyeliklerine yeniden seçildi.
Gündemin son maddeleri olan 2020 Yılı Kesin Hesabının Görüşülmesi, Norm Kadro İhdası ve Sözleşmeli Personel Ücretlerinin Görüşülmesi konularının karara bağlanmasıyla Meclis toplantısı sona erdi.
Toplantının akabinde Birlik Başkanı Vali Avni Çakır’ın ev sahipliğinde belediye başkanları, KASMİB Meclis üyeleri, basın mensupları ve KASMİB personellerinin katılımıyla Kurşunlu Han Restoranında öğle yemeği yenilerek sohbet edildi. 
KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla “Çevre Günü” temalı webinar (web semineri) düzenlendi. İnternet üzerinden online olarak düzenlenen etkinlikte, daha önce ilan edilen “Dünya Çevre Günü ve Kastamonu” konulu resim yarışmasının sonuçları açıklandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen bir AB Hibe projesi olan ve Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nin (KASMİB) nihai yararlanıcı olduğu KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi’nde yapım işleri ile ilgili çalışmalar son hızla devam ederken proje kapsamında internetten canlı olarak yayınlanan bir etkinlik düzenlendi.
5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlenen “Çevre Günü” konulu webinarın (web semineri) moderatörlüğünü Selvi Candan yaparken, webinarın açılışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevre ve İklim Eylemi tanıtım videosu ile Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın video mesajı yer aldı.
Programa konuşmacı olarak KASMİB Birlik Müdürü Adnan Tot ve Kastamonu Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Savaş Canbulat katıldı. Program sonunda 12 yaş ve altı çocuklar için düzenlenen “Dünya Çevre Günü ve Kastamonu” konulu Resim Yarışmasında ilk 3 dereceye girenler açıklanırken, ödül sahibi çocuklar da programa canlı olarak bağlandı.
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen etkinlikte ilk olarak konuşma yapan Birlik Müdürü Adnan Tot, öncelikle herkesin Dünya Çevre Günü’nü kutladı. Ardından KASMİB’in tanıtımı, yapısı ve işleyişi hakkında bilgiler veren Tot, KASMİB’in kuruluş amacının Kastamonu İl sınırları içerisinde doğal ve kültürel değerleri korumak, uluslararası çevre standartlarını baz alarak sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak, bu amaçla tesisler kurmak, bu tesisleri işletmek ya da işlettirmek olduğunu söyledi.
Doğal ve kültürel çevreyi, su kaynaklarını ve orman varlığını korumak için her türlü girişimlerde bulunulması gerektiğine değinen Adnan Tot, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının iş birliği yaparak çevre kirliliğine karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin de altını çizdi.
KASMİB’in yürüttüğü hizmetler hakkında açıklamalar yapan Adnan Tot, Katı Atık, Tıbbi Atık ve Ambalaj Atıklarının Yönetimi ile ilgili çalışmaları anlattı. KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesinde bugüne kadar gelinen aşamaları özetleyen Tot, projede halen devam eden, eski vahşi depolama alanları için yürütülen rehabilitasyon projeleri ile Katı Atık Bertaraf Tesisi içinde kurulan sızıntı suyu arıtma tesisi yapımı hakkında bilgiler verdi.
Projeye ait Youtube kanalından canlı yayınlanan etkinliğin devamında ise Prof. Dr. Savaş Canbulat “Ekosistem Restorasyonu” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Çevrenin önemi konusuna değinen Prof. Dr. Canbulat, “Ekosistemlerimiz ne kadar sağlıklıysa, gezegen ve insanlar da o kadar sağlıklıdır” mesajını verdi. Ekosistemlerin neden bozulduğu hakkında bilgiler veren Canbulat, ülkemizde entegre çevre yönetimi yaklaşımının uygulanması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Savaş Canbulat yaptığı sunumda, ağaçları yetiştirmek, şehirleri yeşillendirmek, bahçeleri yeniden canlandırmak, beslenme düzenini değiştirmek, nehirleri ve kıyıları temizlemek vb. yöntemlerle ormanlar ve tarım arazilerinin, şehirlerin, sulak alanların ve okyanuslar dahil her türlü ekosistemin restore edilebileceğini ifade etti.
RESİM YARIŞMASI SONUÇLARI AÇIKLANDI
Günün anlam ve önemine ithafen düzenlenen resim yarışması sonucunda ilk üç dereceye giren öğrenciler açıklandı. “Dünya Çevre Günü ve Kastamonu” konulu resim yarışmasında birincilik ödülü 12 yaşındaki Ecrin Selin Yüksek’in, ikincilik ödülü 8 yaşındaki Feyzanur Uzunoğlu’nun, üçüncülük ödülü ise 5 yaşındaki Azra Kökoğlu’nun olurken dereceye giren çocuklar canlı olarak yayınlanan programa katılarak Dünya Çevre Günü dolayısıyla dilek ve mesajlarını ilettiler.
Çocuklar verdikleri mesajlarla KASMİB yönetimine böyle anlamlı bir günde resim yarışmasını düzenleyerek kendilerine çevre bilinci sağlanması fırsatı verildiği için teşekkürlerini sunarak, çevre gününü kutladılar.
Yarışmada ilk üç dereceye giren çocuklara tablet bilgisayar hediye edileceği, ayrıca mansiyon ödülüne layık görülen 40 yarışmacıya da hediyeler verileceği belirtildi.
Yaklaşık bir ay önce ilan edilen, 12 yaş ve altı çocuklar için düzenlenen “Dünya Çevre Günü ve Kastamonu” konulu Resim Yarışmasında dereceye girenler ile Mansiyon ödülü kazananlar belli oldu.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) ile Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi müşavir firması olan Libanconsult AGM SAL tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlenen “Çevre Günü” temalı webinar etkinliğinde ilk 3 dereceyi kazananlar açıklandı. Yine aynı etkinlikte yarışmada ilk üç dereceye giren çocuklara tablet bilgisayar hediye edileceği, ayrıca mansiyon ödülüne layık görülen 40 yarışmacıya da hediyeler verileceği belirtildi.
Resim Yarışması Jürisinde Birlik Müdürü Adnan Tot, Çevre Mühendisi Elif Nur Akbaş ile Resim öğretmeni Neslihan Dağlıoğlu yer aldı.
Resim Yarışması jüri üyeleri, 03.06.2021 tarihinde toplanarak yarışmaya katılan toplam 201 adet resim arasından; birinci grup 10-12; ikinci grup 7-9 ve üçüncü grup için 6 yaş ve altı yaş aralığını belirleyerek değerlendirmelerini yaptı. Yine jüri tarafından, ilk 3 dereceye giremeyen, ancak beğenilen ve mansiyon ödülüne layık görülen 40 adet resim belirlendi.
“Dünya Çevre Günü ve Kastamonu” konulu yarışmada ilk 3 dereceye girenler ile Mansiyon Ödülüne layık görülen yarışmacıların listesi aşağıda sunulmuştur:
YARIŞMA BİRİNCİSİ: Ecrin Selin YÜKSEK, yaş 12
YARIŞMA İKİNCİSİ: Feyzanur UZUNOĞLU, yaş 8
YARIŞMA ÜÇÜNCÜSÜ: Azra KÖKOĞLU, yaş 5
MANSİYON ÖDÜLÜ KAZANANLAR:
  1. Belinay Fatma KUYUCU, yaş 7
  2. Nebahat Tuğba KÖSEOĞLU, yaş 12
  3. Cengizhan KANBUR, yaş 9
  4. Belinay KENDİRCİ, yaş 6
  5. Feyza Elif CİVELEKOĞLU, yaş 9
  6. Seda CİVELEKOĞLU, yaş 7
  7. Ahsen İdil ÖZ, yaş 6
  8. Tuğçe KARAMAN, yaş 8
  9. İclal ÖZDEMİR, yaş 8
  10. Eylül Akman, yaş 10
  11. Ebrar CEVİZ, yaş 12
  12. Feyza YILDIZ, yaş 8
  13. Tülay TÜRİTOĞLU, yaş 8
  14. Yaren BIÇAK, yaş 12
  15. Nehir Zümra ŞENSİZOĞLU, yaş 10
  16. Sevilay AYDIN, yaş 11
  17. Zeynep Sinem ÖZCAN, yaş 11
  18. Esnan Züleyha DEMİRTAŞ, yaş 12
  19. Tuana TORGUT, yaş 12
  20. Belinay Nisa ÖZHAN, yaş 11
  21. Mihrimah ÖRS, yaş 8
  22. İlayda GÖZEN, yaş 11
  23. Kaan SÖNMEZ, yaş 7
  24. Kağan Kayra AKYOL, yaş 11
  25. Zehra Melis YÜKSEK, yaş 8
  26. Tuana KARAKAŞ, yaş 10
  27. Zeynep ÖZDEMİR, yaş 7
  28. Poyraz DİNÇER, yaş 8
  29. Zhair MOHAMMEDNAZHAD, yaş 10
  30. Ali Emir ÇİĞDEM, yaş 11
  31. Elif ZOMP, yaş 9
  32. Ayşe Masal ELEVLİ, yaş 10
  33. Arda Can KAYACAN, yaş 12
  34. Pınar METİN, yaş 11
  35. Hamza Rüzgar YÜCESOY, yaş 10
  36. Medine GENCEL, yaş 12
  37. Ecrin Elâ VEYİSOĞLU, yaş 11
  38. Sinem Meral KART, yaş 10
  39. Ecrin Burçak UYANIK, yaş 11
  40. Zeynep Sude KAYA, yaş 12
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği adına, tüm katılımcılara Resim Yarışmamıza katkıları dolayısıyla teşekkür eder, dereceye giren öğrencilerimizi de ayrıca tebrik ederiz.
Dereceye girenlerin ödül ve hediyeleri önümüzdeki günlerde adreslerine gönderilecektir.
Başarı ve mutluluk dolu bir yaşam dileriz.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) bünyesinde oluşturulan “Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Ünitesi” hizmete alındı.
Türkiye’de ilk kez bir mahalli idareler birliği bünyesinde hizmet verecek olan Mobil Kısırlaştırma Aracı ile Kastamonu İli genelinde sokak hayvanlarının popülasyonunun kontrol altına alınması hedefleniyor.
KASMİB Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Aracının hizmete girmesi nedeniyle Kastamonu Mahalli İdareler Birliği İdare Merkezi önünde bir program düzenlendi. Programa, Vali Avni Çakır’ın yanı sıra KASMİB Birlik Müdürü Adnan Tot, Milli Parklar Kastamonu Şube Müdürü Yalçın Uyanık, HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) Kastamonu İl Temsilcisi Ayten Kökgöz, KASMİB çalışanları ve basın mensupları katıldı.
“KISIRLAŞTIRMA ÜNİTESİ, SON TEKNOLOJİYLE DONATILDI”
Düzenlenen programda konuşma yapan, aynı zamanda KASMİB Birlik Başkanı olan Vali Avni Çakır, uzun zamandır planladıkları bir projeyi daha hizmete aldıklarını belirtti. Vali Avni Çakır; “Bildiğiniz gibi göreve başladıktan sonra KASMİB toplantılarında sahipsiz sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, dile getirilen bir konuydu. Bununla alakalı Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’mizin ortak araç alımıyla il genelinde hizmet sunulması projemiz vardı. Göreve geldikten sonra belediye başkanlarımızın bu noktadaki taleplerini dikkate alarak mobil kısırlaştırma aracımızı hizmete geçirdik. Aldığımız aracı son derece modern, en son teknolojiyle donatılmış, gezen bir hastane, bir ameliyathane haline getirdik. Aracımızı ilimizdeki tüm belediyelerimizin hizmetine sunacağız” dedi.
“SOKAK HAYVANLARINA SAĞLIK HİZMETİ VERMİŞ OLACAĞIZ”
Sokak hayvanlarının tüm idarecilerin yüksek hassasiyet gösterdiği bir konu olduğuna işaret eden Vali Çakır; “Özellikle sahil ilçelerimizde, yazın artan nüfusla birlikte dışarıdan aşırı miktarda kedi ve köpeklerin gelmesi, tatil süreci sonrasında da bu hayvanların bölgede kalışları söz konusuydu. Bununla birlikte kontrolsüz bir şekilde bir büyüme nedeniyle bazı insanlar tarafından rahatsızlıklar dile getiriliyordu. Bu projeyle her iki tarafın da dengesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu anlamda hayvanlarımızın kontrolsüz bir şekilde artması, beslenmeleri noktasında da sıkıntı yaratıyordu. Devreye sokacağımız bu aracımızla sokak hayvanlarımıza en üst seviyede sağlık hizmeti vermiş olacağız” diye konuştu.
“SADECE KISIRLAŞTIRMA OPERASYONUNU YAPMAK YETMİYOR, REHABİLİTE DE EDECEĞİZ”
Daha önce Kastamonu Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevinde görevli olan tecrübeli bir veteriner hekimin bu araçta görevlendirildiğini söyleyen Vali Çakır, çalışmalara İnebolu’dan başlanacağını ifade etti. İnebolu’dan başlama sebebinin ise bölgede en fazla sokak hayvanı popülasyonun bu ilçede olduğunu aktaran Vali Çakır; “Bu konuda tüm belediyelerimize kısırlaştırma aracının devreye gireceğini bildirdik. Belediyelerin de yapması gereken bazı yükümlülükler var. Sadece kısırlaştırma operasyonunu yapmak yetmiyor. Kısırlaştırma işlemi sonrasında hayvanların uygun rehabilite alanlarında beklemesi gerekiyor. Belediyelerin de bu alanları oluşturması gerekiyor. Bununla alakalı belediyelerimizin büyük bir bölümü hazırlıklarını tamamladı” şeklinde konuştu.
Mobil Hayvan Kısırlaştırma Aracı ile sadece kısırlaştırmanın yapılmayacağını anlatan Vali Çakır, aynı zamanda aşılama ve kayıt altına alma hizmetlerinin yanı sıra sokak hayvanlarının rahatsızlıklarına karşı bazı cerrahi müdahalelerin de yapılacağını söyledi.
“HEDEFİMİZ BÜYÜK BİR HAYVAN BARINAĞI YAPMAK”
KASMİB’in bölgede başarılı projelere imza attığını vurgulayan Vali Çakır; “Katı Atık Bertaraf Tesisimiz son derece modern şartlarda çalışıyor. Avrupa Birliği projemizde son aşamaya gelindi. Bölgemizdeki tüm eski vahşi depolama alanları rehabilite edildi. Dolayısıyla çevre kirliliğinin önlenmesi noktasında Kastamonu en iyi illerden biri haline geliyor. En son Katı Atık Bertaraf Tesisimizdeki sızıntı suyuyla alakalı arıtma tesisi yatırımımız da son aşamaya geldi. Orası da tamamlandıktan sonra çöp toplamayla alakalı sıkıntımız kalmayacak. Burası tamamlandıktan sonra KASMİB olarak en önemli projemiz tüm bölgemizdeki sokak hayvanlarına hitap edecek, büyük bir hayvan barınağı yapmak. Burayı hayvan hastanesi veya bakım merkezi olarak da nitelendirebilirsiniz. Bununla alakalı geçmiş dönemde bir çaba gösterildi. Fakat sağlanan hibe desteğinden sonra geriye kalan rakam bizim Birliğimizin bütçesini aştığı için ve önümüzde devam eden projeler olduğu için bu çalışmayı erteledik. Mevcut çalışmalar tamamlandıktan sonra, hedefimiz bölgemizdeki tüm ilçelere hitap edecek bir hayvan hastanesi ve hayvan barınağı yapmak” ifadelerini kullandı.
Program sonrasında İnebolu ilçesine hareket eden KASMİB Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Aracı, aynı gün bu ilçemizde kısırlaştırma hizmetlerine başladı.
Kastamonu Valisi Avni Çakır, Devrekani ilçesi Sarıyonca Köyü’nde yer alan Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne yapılan Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’nde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) başkanlığını yürüten Vali Avni Çakır’ın KASMİB’ e ait tesiste yaptığı incelemelerde kendisine Birlik Müdürü Adnan Tot, Birlik bünyesinde görev yapan teknik personeller ve yüklenici firma ile müşavir firma yetkilileri eşlik etti.
Vali Avni Çakır’a alanında görevli mühendisler ve yetkili firma çalışanları tarafından tesisin işleyişi ve görev alanı hakkında bilgiler verildi. KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında yapımı gerçekleştirilen Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’nin son teknolojiyle kurulduğu ve günlük 120 metreküp arıtma kapasitesine sahip olduğu bildirildi. Sızıntı suyu arıtımında Harici Membran Biyoreaktör (MBR) sisteminin kullanıldığı, arıtma tesisinde sızıntı sularının sırasıyla Denitrifikasyon ve Nitrifikasyon Havuzlarını müteakip Ultrafiltrasyon (UF) ve Nanofiltrasyon (NF) işlemlerinden geçirileceği anlatıldı. Ayrıca arıtma sonrası yapılan analizler sonucunda deşarj kriterlerini sağlayan suların deşarj edilerek doğaya bırakılacağı, kriterlere uymayan suların arıtma tesisi girişinden yeniden arıtmaya alınacağı ifade edildi.
KASMİB Birlik Başkanı Vali Avni Çakır, AB Hibe Projesi olan Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında 15 adet vahşi depolama sahasının ıslah çalışmalarında sona gelindiğini, sızıntı suyu arıtma tesisinin de faaliyete geçmesiyle çevresel kirliliğin önlenmesi ve halk sağlığının korunması açısından önemli bir adım atılmış olacağını söyledi.
Vali Avni Çakır, KASMİB bünyesinde yürütülen çalışmalarda belediyelere verimli, düşük maliyetli ve sürdürülebilir atık yönetimi hizmeti sunulmasının amaçlandığını belirtti. Yapımı gerçekleştirilen Sızıntı Suyu Arıtma Tesisinde emeği geçenlere teşekkür eden Vali Avni Çakır, daha sonra Katı Atık Bertaraf Tesisi İdari Binasında KASMİB personelleriyle bir toplantı yaptı.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) ve Kastamonu Veteriner Hekimler Odası işbirliği ile sel afetinin yaşandığı Bozkurt ilçesinde afetten etkilenen sokak ve ev hayvanlarına yardım eli uzatıldı. Veteriner Kliniği şeklinde donanıma sahip olan KASMİB Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Ünitesi, afet bölgesinde “Sokak ve Ev Hayvanları Geçici Rehablitasyon Ünitesi” olarak hizmete geçirildi.
KASMİB Veteriner Hekimi Mustafa Temür’ün sevk ve idaresi altındaki ünitede ayrıca Kastamonu Veteriner Hekimler Odası’nın görevlendirdiği veteriner hekimler hizmet veriyor.
Ünitede sel afetinden etkilenen sahipsiz sokak hayvanlarının yanı sıra hayvan sahiplerince getirilen her türlü ev hayvanının tedavi ve bakımı yapılıyor.
Sokak ve Ev Hayvanları Geçici Rehabilitasyon Ünitesinde, Veteriner Hekimler Odası ve hayırsever kuruluşlarca gönderilen kedi ve köpek mamaları sokak hayvanlarına ulaştırılırken hayvan sahiplerine de ücretsiz olarak veriliyor.
Kastamonu’nun ilçelerini vuran sel felaketi sonrası Bozkurt ilçesinde hizmet vermeye başlayan KASMİB Sokak ve Ev Hayvanları Geçici Rehabilitasyon Ünitesi çalışmalarına devam ediyor.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) bünyesinde oluşturulan ve geçtiğimiz Haziran ayında hizmete konulan KASMİB Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Ünitesi, yaşanan sel felaketi nedeniyle Vali Avni Çakır’ın talimatıyla Bozkurt ilçesinde Geçici Rehabilitasyon Ünitesi olarak görevlendirildi. Sel afetinden olumsuz etkilenen, tedaviye muhtaç ev ve sokak hayvanlarının ilk müdahale ve kısa süreli tedavilerini gerçekleştirmek üzere kurulan Mobil Ünite hizmetlerini başarıyla yürütüyor.
500 HAYVAN TEDAVİ EDİLDİ
Aynı zamanda KASMİB Birlik Başkanlığını yürüten Kastamonu Valisi Avni Çakır’ın talimatıyla sel afeti sonrası bölgede hizmet vermeye başlayan ünitede bugüne kadar 500 civarında sahipli ve sahipsiz hayvana bakılarak tedavi ve rehabilitasyonları yapıldı.
Bozkurt ilçesinde görev yapan ve diğer ilçelere de hizmet veren ünitede, bugüne kadar 200 civarında kedi, 300 civarında köpeğin ilk muayene ve tedavileri yapılarak tedavi devamlılığı gereken hayvanların Kastamonu Belediyesi Hayvan Bakımevine veya özel kliniklere sevki sağlandı. Rehabilitasyonu yapılan hayvanların yaklaşık 100 adedinde uyuz tedavisi ve iç-dış parazit aşıları yapılırken bunların tedavileri takip edildi. Ayrıca bölgeye getirilen Jandarma ve Polis birimlerine ait arama kurtarma köpeklerinin muayeneleri ve gerekli durumlarda tıbbi müdahaleleri yapılarak takibi gerçekleştirildi. Ünitede kedi ve köpeklerin yanı sıra tedavi amacıyla getirilen çeşitli kafes kuşları, güvercinler ile tavuk vb. hayvanların da ilk müdahale ve tedavileri yapılıyor.
GÖNÜLLÜLER SAHADA GÖREV YAPIYOR
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği Müdürü Adnan Tot’un koordine ettiği hizmetlerde Ünite Sorumlusu olarak KASMİB Veteriner Hekimi Mustafa Temür görev yapıyor. Ünitenin hizmetlerine Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı tarafından destek verilerek ilaç yardımı yapılmasının yanı sıra Oda üyesi gönüllü veteriner hekimler görevlendirildi.
Mobil Veteriner Kliniği şeklinde tasarlanıp imal edilen KASMİB Sokak ve Ev Hayvanları Geçici Rehabilitasyon Ünitesi, afet bölgesinde önemli bir hizmeti yerine getirirken gönüllü kuruluşlardan ve hayvanseverlerden de destekler geldi. Kastamonu Veteriner Hekimler Odası’nın yanı sıra HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) gibi gönüllü kuruluşlardan 4 ton hayvan gıda maddesi gönderilerek dağıtımı yapıldı.
KASMİB tarafından bölgedeki hayvanların bakım ve tedavileri yapılırken ünitede görev yapan gönüllü hayvanseverler arasında, afetin ilk günlerinden bu yana bölgede bulunan HAYTAP İl Temsilcisi Ayten Kökgöz’ün yanı sıra, afet bölgesindeki hayvanlara yardım için İstanbul’dan gelen Kastamonulu Türk Sanat Müziği sanatçısı Arzu Akça da çalışmalarıyla takdir topladı.
KASMİB tarafından yürütülen ve gönüllülerin desteğiyle yerine getirilen tüm hizmetler, bölge halkının takdirini kazanırken ulusal medyada da geniş yer buldu. Yazılı ve görsel medyanın ilgi odağı olan ünite, birçok televizyon kanalında, gazete ve internet sayfasında haber olarak yer aldı.
İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU’DAN MAMA YARDIMI
Bölgede gerçekleşen afetin hemen ardından arama kurtarma çalışmalarını koordine etmek üzere bölgeye gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, afet sonrası yaraların sarılması ve hasarların giderilmesi için gece gündüz çalışmalarına devam ediyor. Afetten zarar gören hayvanları da unutmayan Bakan Süleyman Soylu’nun talimatıyla İçişleri Bakanlığı tarafından 12 ton kedi ve köpek maması gönderildi. Bakanlık tarafından sağlanan kedi ve köpek mamaları da KASMİB Geçici Rehabilitasyon Ünitesinde hayvan sahiplerine ve hayvanseverlere dağıtılarak hayvanların mağduriyeti önleniyor.
KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesinde yapım işlerinin fiziki gerçekleşmesi tamamlandı. İki aşamalı projenin birinci aşaması olan yapım işlerinde fiziki gerçekleşmenin yüzde 100’e ulaşması üzerine geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, müşavir firma, yüklenici firma ve KASMİB yetkilileri tarafından proje sahaları gezilerek düzenlenen toplantının ardından geçici kabul işlemi yapıldı. 
KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi Yapım İşleri kapsamında Kastamonu merkez ve ilçelerinde yer alan 15 adet eski katı atık düzensiz (vahşi) depolama sahasının ıslahı gerçekleştirildi. Yine aynı kapsamda Devrekani Sarıyonca Köyü sınırları içerisinde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi’ndeki düzenli depolama alanında oluşan sızıntı sularına yönelik tam arıtma yöntemiyle çalışan arıtma tesisi yapıldı.
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA-II dönemi Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı’nın (ÇİSOP) Atık başlığı altında yer alan, nihai faydalanıcısı Kastamonu Mahalli İdareleri Birliği (KASMİB) olan Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi’nde yapım işlerinin tamamlanması ile birlikte söz konusu yapım işleri, IPA-II dönemine ait tamamlanan ilk proje oldu.
Avrupa Birliği standartlarında sürdürülebilir katı atık yönetimi hizmetlerinin sağlanması amacıyla başlatılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün program otoritesi olduğu AB Hibe projesi olan KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesinde Kastamonu merkez ve ilçe belediyelerince daha önce kullanılan eski katı atık düzensiz depolama sahaları ıslah edildi. Bu kapsamda başta Kastamonu Belediyesince 2015 yılında düzenli depolama tesisi hizmete geçinceye kadar kullanılan Kuzeykent Çöplüğü, yerinde rehabilite yöntemiyle ıslah edilerek doğaya kazandırıldı. Yine Taşköprü, Tosya, İnebolu ve Seydiler ilçelerinde bulunan eski çöp sahaları da yerinde rehabilite edilen alanlar arasında yer aldı. Devrekani, Daday, Araç, Ortalıca, Doğanyurt, Abana, Cide, Ağlı, Şenpazar ve Azdavay eski çöp döküm sahaları ise taşıma yöntemiyle kaldırılarak temizlenmek suretiyle doğaya kazandırılan diğer sahalar oldu.
AB hibe desteğiyle yapımı gerçekleştirilen Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi ise, Kastamonu Mahalli İdareler Birliğine ait Katı Atık Bertaraf Tesisi içerisinde yer alıyor. Günlük 120 metreküp arıtma kapasitesi olan tesis ile birlikte düzenli depolama sahasında oluşan sızıntı sularının yüzey veya yeraltı sularına karışarak çevreyi kirletmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. UF (Ultrafiltrasyon) ve NF (Nanofiltrasyon) yöntemlerinin uygulandığı tesiste ayrıca MBR (Membran Biyoreaktör) adı verilen teknoloji ile ileri arıtma gerçekleştiriliyor.
KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesinde yapım işlerinin tamamlanması nedeniyle Kuzeykent eski katı atık düzensiz depolama sahasında bulunan şantiyede düzenlenen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Proje Koordinatörü Burak Yılmaz, Müşavir firma olan Libanconsult AGM SAL yetkilisi Naci Çimen, Yüklenici firma olan Gökşin İnşaat yetkilisi Nihat Demiroğlu, KASMİB Birlik Müdürü Adnan Tot ve projede görev yapan teknik personeller katıldı. Yetkililer tarafından projeye ilişkin son değerlendirme toplantısı yapılırken, dünyayı ve ülkemizi etkileyen pandemiye rağmen süreçlerin iyi yönetildiği ve projenin planlanan süresi içerisinde tamamlandığı vurgulandı. Toplantının sonunda geçici kabul belgeleri imzalanarak karşılıklı iyi dilek ve temenniler iletildi.